INS: ADEVĂRUL DESPRE SALARIUL MEDIU PE ECONOMIE

Institutul Național de Statistică a anunțat că în luna decembrie a anului trecut, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 4938 lei, adică cu 6% mai mare decât în luna noiembrie.

Față de luna precedentă, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2957 lei, înregistrând o creștere de 165 lei.

Comparativ cu luna decembrie 2017, salariul mediu net a crescut cu 12,5%.

Activitățile cu cele mai mari valori ale salariului mediu

Valorile cele mai mari ale salariul mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) 6888 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1657 lei).

Și în sectorul bugetar au fost înregistrate creșteri ale câștigului salarial mediu net, astfel: învățământ (+2,4%), sănătate şi asistenţă socială (+1,8%), administraţie publică (+0,3%).

În decembrie 2018, majoritatea activităților din domeniul economic au ajuns la un caștig al salariului mediu net mai mare decât în luna precedentă. Acest lucru s-a datorat acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

Creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari, cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

Cu toate acestea cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în activități de extracția cărbunelui superior și inferior cu 51%, respectiv cu 38,7% în depozitare și activități auxiliare pentru transport de 39%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via