RAIFFEISEN, LA MICUL ȘANTAJ

Raiffeisen Bank International a anunțat miercuri că este nevoită să își reevalueze operațiunile din România, după taxa impusă de Guvern în decembrie, a declarat directorul general al instituției, Johann Strobl, citat de Reuters. Știrea a început să facă ceva vâlvă fiind repede rostogolită de agenturile de presă anti-putere, însă realitatea este mult mai complexă.
În fapt, așa cum a declarat același Johann Strobl, banca nu a determinat impactul taxei asupra afacerilor sale.


În al doilea rând, ordonanța 114 urmează a fi modificată, tocmai în urma discuțiilor cu mediul bancar. Așadar, declarația a fost dată cumva decalat față de situația la zi.

În al treilea rând, Raiffeisen Bank International cu cele 6% din activele sale bancare în România, adică 8,97 de miliarde de euro, a reușit să obțină un profit net consolidat de 1,27 miliarde de euro, anul trecut, o creştere de 14%, faţă de anul anterior, conform datelor anunţate de același grup bancar austriac. Așadar, Raiffeisen are ce evalua.


Și cu siguranță, România rămâne o piață extrem de atractivă pentru acest grup, chiar și dacă s-ar impune o taxă asupra activelor bancare, în funcție de evoluția ROBOR. Discuțiile însă au avansat către o altă formulă.
Iar președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu are dreptate când a afirmat că atâta timp cât o companie își plătește onest dările la stat și nu ascunde profitul obținut deturnându-l către paradisuri fiscale, merită respectul statului. Altfel, poate să plece. Și Raiffeisen nu face excepții. La fel ca alte companii, inclusiv cele românești, trebuie să achite niște taxe și impozite la zi în țara noastră, unde altfel scoate un profit extrem de consistent. Altfel, piața este liberă. Să nu uităm că recent pe piața bancară din România a intrat colosul american FirstBank. Altfel spus, România rămâne atractivă și în sectorul bancar, la fel cum este și în alte sectoare. Și atâta timp cât rămâne atractivă, nici Guvernul și nici Parlamentul nu ar trebui să mai cedeze presiunilor și șantajului unor multinaționale străine.

Apropo, șeful Raiffeisen Bank România și-a permis să facă politică într-o țară străină. Nu am văzut șefii altor bănci pe stradă, injurând un guvern cu care ar trebui să fie în dialog permanent. Poate și șeful Raiffeisen Bank România ar trebui evaluat de conducerea grupului pentru că nu credem că misiunea lui în România a fost de a fi haștagist, ci de a manageria instituția bancară.

De altfel, este puțin probabil ca Raiffeisen să plece din România. La finele anului trecut, de exemplu, printr-un comunicat de presă, Raiffeisen Bank anunța că “va continua investițiile substanțiale în procesul de digitalizare și simplificare, pentru a oferi produse și servicii bancare accesibile, rapide și ușor de înțeles”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via