CUM SĂ ÎI CERI LUI AUGUSTIN LAZĂR CEVA CE NU ARE?

Marian Munteanu ne pune în faţa unui raţionament perfect. Cum să îi ceri procurorului general să îşi dea demisia de onoare dacă el nu are onoare ?

“Unii observatori sunt de părere că dl Augustin Lazăr ar trebui să-și dea demisia. O asemenea așteptare mi se pare nerealistă, chiar visătoare, din cel puțin două motive:

O demisie reprezintă un gest de (minimă) demnitate. Or, antecedentele unor asemenea agenți ai represiunii și teroarei politice fac puțin probabilă ipoteza vreunei frământări morale. Când cineva își construiește cariera profesională batjocorind oameni și frângând destine înseamnă că are deja aproape complet extirpat orice resort al eticii profesionale și demnității umane”, spune Marian Munteanu.

Augustin Lazăr este şantajabil, iar şantajabilii sunt în democrație slugi perfecte.

“Personaje cu obediențe ca aceea a dlui Lazăr cu greu își mai pot permite inițiative personale (presupunând că le-ar trece prin minte asemenea gesturi de minimă demnitate). Asta pentru simplul motiv că, așa cum au fost scoase la lumină aspecte din vechi mape profesionale, pot apărea și altele! Care s-ar putea să nu producă doar consecințe de natură etică, ci și penală. Căci unul din criteriile de bază ale mecanismului promovării în ierarhiile post-decembriste este tocmai vulnerabilitatea persoanei promovate. Omul șantajabil este, în democratură, sluga perfectă.

Această tristă realitate se verifică, din nefericire pentru societatea noastră, la mulți, foarte mulți înalți funcționari, lideri politici și de opinie, jurnaliști și intelectuali publici etc”, spune fostul lider al Pieţei Universităţii.

Trebuie schimbat mecanismul care a făcut posibil ca Augustin Lazăr să ajungă să fie şi să rămână în continuare procuror general.

“Așadar, pentru situații ca cea a domnului Augustin Lazăr demisia sau demiterea sunt doar soluții parțiale, cu consecințe până la urmă strict conjuncturale. Mecanismul care a făcut posibilă un asemenea dezastru este cel care trebuie schimbat. Dar pentru asta e nevoie de o cu totul altă abordare, despre care vom vorbi, poate, cu alt prilej”, arată Marian Munteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via