Întâlnire la nivel înalt la Palatul Victoria

Astăzi, la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu omologul său, Denis Zvizdic.

Succesul Bosniei și Herțegovinei în procesul de aderare europeană contribuie la stabilirea și prosperitatea Balcanilor de Vest, dar și ale Uniunii Europene, a spus premierul României.

Discuțiile au fost despre stadiul cooperării bilaterale, perspectivele primirii anul acesta de către Bosnia şi Herţegovina a statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, politica regională.

“Continuarea procesului de extindere a UE cu partenerii din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a Preşedinţiei României la Consiliul UE, deoarece suntem convinşi că această politică de succes a Uniunii este singura care poate garanta edificarea unei regiuni prospere şi sigure care să contribuie la dezvoltarea şi consolidarea proiectului european. Ne dorim ca toată regiunea să înregistreze progrese pe baza principiului meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare. Abordarea noastră vizează materializarea obiectivelor stabilite prin concluziile Consiliului din iunie 2018 când a fost reafirmat angajamentul UE în ceea ce priveşte politica de extindere”, a afirmat Viorica Dăncilă, în cadrul declaraţiilor comune de presă susţinute cu Denis Zvizdic.

Ea a reafirmat hotărârea României, inclusiv din postura de Preşedinţie a Consiliului UE, de a sprijini în continuare o decizie pozitivă în ceea ce priveşte obiectivul Bosniei şi Herţegovina de a obţine statutul de stat candidat la aderarea la UE.

“L-am asigurat pe colegul meu din Bosnia şi Herţegovina că succesul ţării sale contribuie, din punctul nostru de vedere, la stabilitatea şi prosperitatea Balcanilor de Vest, dar şi ale Uniunii Europene în ansamblul ei”, a spus Dăncilă.

Relaţiilor economice între cele două state

Potrivit acesteia, cele două părţi au constatat o îmbunătăţire “semnificativă” a schimburilor comerciale bilaterale înregistrate în ultimii ani, dar şi faptul că există destul potenţial pentru intensificarea relaţiilor economice între cele două state.

“Am convenit asupra necesităţii de a promova mai bine oportunităţile oferite de economiile noastre mediului de afaceri din ambele ţări. Am fost de acord în special asupra intensificării colaborării bilaterale în domeniile energie, afaceri interne, securitate socială, turism, protecţia mediului, educaţie şi cultură. Am discutat în context despre securitatea energetică a regiunii noastre, care este de o importanţă capitală pentru stabilitatea şi prosperitatea Europei de Sud-Est. Am analizat împreună cadrul juridic bilateral şi acordurile aflate în diferite faze de negociere, exprimând speranţa că acestea vor fi semnate cât mai curând la nivel ministerial şi îmi exprim încrederea că încheierea lor ar sprijini fundamental obiectivul comun de consolidare a cooperării bilaterale”, a completat premierul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via