Bacșișul în turism ar putea fi fiscalizat

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că fiscalizarea bacșișului în turism ar putea fi reglementată până la finalul acestei luni.

Fiscalizarea bacșișului nu este o idee nouă și nici nu suntem singura țară care ia o asemenea decizie. Aproape toate țările UE, dar și SUA, au reglementată această ramură.

În primăvara anului 2015, în aprilie, Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederea ca sumele pe care clienţii le lasă bacşiş să fie înregistrate pe bon fiscal separat şi să fie impozitate cu 16%.
Autorităţile au renunţat la această măsură după câteva săptămâni.

„Dacă există o propunere de text colegii mei de la Ministerul de
Finanţe, de la Departamentul legislaţie, inclusiv doamna preşedinte
(al ANAF, Mirela Călugăreanu n.r.) pe zona de aplicare a acestei
măsuri, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ
primar şi după aceea secundar, noi până la final de august am şi
anunţat, o să avem postate chiar în zilele următoare un set de
modificări, propuneri, venite, la fel din economie, pe zona de Cod
Fiscal şi de Procedură Fiscală, la care se pot adăuga şi acestea
astfel că până la final de august să reglementăm această speţă”, a
declarat Eugen Teodorovici.

Ministerul Finanţelor a lăsat să se înţeleagă faptul că măsura nu este
luată pentru a creşte gradul de venituri la buget.

„Din partea noastră ca Minister de Finanţe este obligaţia noastră ca
să ascultăm mediul de afaceri, mediul economic, şi ori de câte ori
vine cu o propunere să dăm curs astfel încât să facilităm să spunem
acel tip de activitate în acel sector. Acesta am făcut şi astăzi. Este
o discuţie de ceva timp începută, ştiţi foarte bine. Este cauzată, să
spunem, de o situaţie pe care sectorul vrea să o reglementeze. Este o
practică europeană, ştim foarte bine. Nu ştiu dacă sunt maximum două
ţări care nu au reglementată această zonă a bacşişului. Deci este o
practică europeană. Este o chestiune voluntară. Sprijină angajaţii din
sector. Şi una peste alta, să spunem aşa, creează un mediu oarecum
reglementat, ceea ce este foarte bine pentru economie”, a spus Eugen
Teodorovici.

Dragoş Anastasiu, membru în Coaliţia pentru Dezvoltarea României
(CDR), a afirmat că tema este urmărită de ceva timp şi că s-a ajuns la
un consens în CDR unde sunt peste 40 de entităţi de business.

„Reglementarea tips-ului, a bacşişului, este o chestiune pe care
industria şi-o doreşte foarte mult pentru că o consideră benefică.
Deci este venită ca o solicitare din partea noastră către autorităţile
statului. Au mai fost nişte experienţe în trecut. Cred că am învăţat
cu toţii din ele şi că nu vom mai avea bâlbâielile pe care noi le-am
indus. De data asta lucrurile sunt numite mai aprofundat”, a declarat
Dragoş Anastasiu.

El a explicat că va fi o măsură voluntară, iar banii vor ajunge la cei
care prestează serviciile, nu la antreprenori. Astfel, cei care
prestează serviciile vor avea venituri transparente mai mari şi vor
putea să acceseze mai uşor credite.

La rândul său, Dragoş Petrescu, proprietarul grupului City Grill, a
declarat că măsura va duce la creşterea veniturilor angajaţilor din
sectorul ospitalităţii şi va determina o stabilizare a forţei de muncă
în acest sector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share via